سکه‌های ضرب شده به نام امام زمان، حجت بن الحسن العسکری (عج)، پیش از صفویه

سکه‌های ضرب شده به نام امام زمان، حجت بن الحسن العسکری (عج)، پیش از صفویه

حمیدرضا آذری‌نیا[1]

محمدحسین افراخته[2]

تشیع امامی در دورۀ غیبت رسالت اجتماعی خود را تا مدت‌ها در نهان زیستی و دوری از حکام تعریف کرده بود. بعد از شکل گیری جمعیت‌های شیعی در بلاد اسلامی، زیدیان و سپس فاطمیان با قیام‌های متعدد توانستند حکومت‌های محلی مستقل از خلافت عباسی تشکیل دهند. لیکن شیعیان امامی کماکان از تشکیل حکومت دوری می‌کردند. علی‌رغم این رویه، در مواردی شاهد تشکیل حکومت شیعۀ امامی در بلاد اسلامی پیش از دوره صفوی هستیم. غالبا این موارد در شرایطی اتفاق افتاده است که خلا سیاسی در قلمرو فرهنگی شیعۀ امامی، گزینۀ حفظ نظام اجتماعی و حکومت را اجتناب ناپذیر نموده است. حاکمان امامی مذهب در این فضا، بین الزام تشکیل حکومت و رویۀ تاریخی شیعه، راه جدیدی به نام حکومت به نیابت از امام زمان (عج) را پیش می‌گیرند. در این مقاله بر مبنای سکه‌های به جا مانده از این حکومت‌ها، رفتار حاکمان امامی مذهب تبیین شده و زمینۀ فرهنگی و اجتماعی اعتقاد به امام عصر (عج) در ایران مبتنی بر متون تاریخی بررسی گشته است.

واژه های کلیدی: امام زمان، سکه، ایلخانی، فاطمیان، افراسیابیان، مرعشیان، آیین انتظار، شیعیان


[1] دانشجوی دکتری مردم شناسی دانشگاه تهران، azarinia@ut.ac.ir

[2] کارشناسی ارشد تاریخ دانشگاه تهران


متن کامل مقاله را در پیوست ببینید.

لینک  مقاله در ریسرچ گیت


Print
11221 Rate this article:
2/0

Leave a comment

Name:
Email:
Comment:
Add comment

ادبیات

معارف

علوم وابسته

دیگر علوم انسانی

ارتباط با ما


نشانی:تهران. خ آزادی. خ کارون. پ644. زنگ5
تلفن و تلگرام مسوول ثبت نام کارگاه ها: 110 1398 0920

Bayat.Dr@gmail.com :مدیر سایت

همکاری با ما


هر بزرگواری که تخصصی مرتبط با علوم انسانی شیعی داشته باشد (دانشجوی ارشد به بالا)، پس از مصاحبه‌ای کوتاه می‌تواند نوشته‌هایش را در این سایت منتشر کند و به شرط پرکاری صفحه‌ای شخصی در سایت داشته باشد.

هدف و روش ما


ما هر گونه تعصب و پیش داوری را مانع کار علمی می‌دانیم. نام‌ها و عناوین و نیز اقوال مشهور راه را بر نقد و مطالعۀ علمی ما نمی‌بندد.

ما بهترین راه دفاع از عقیده را کار دقیق و درست علمی می‌دانیم.

دربارۀ ما


گروهی دانشجویی هستیم که دربارۀ ادبیات و فرهنگ شیعی تحقیق می‌کنیم. دامنۀ تحقیق ما تمام علومی است که به نحوی می‌تواند به ادبیات و فرهنگ شیعی کمک کند؛ علومی مثل قرآن و حدیث، تاریخ، کلام، عرفان، فلسفه، هنر و ...

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به به سایت سلیس می باشد.

طراحی شده توسط DnnTeam.com